0 items in your cart.

Tštš on harva kuullut

Jean Sibelius - Fredrik Pacius
Violin concertos 

 

 

Jean Sibelius, (1865-1957) ei kaipaa liiemmin esittelyjä, kuten ei myöskään hänen viulukonserttonsa d-molli, Op. 47. Tämä 1900-luvun konsertoista eniten levytetty saavutti maailman menestyksen viimeistään viuluvirtuoosi Jascha Heifets' in levytyksen myötä. Kaikista levytyksistä huolimatta, yhtä versiota ei vielä ole julkaistu ja tämä levytys paikkaa tuon puutteen:

Maailman kuuluisimpiin muusikoihin lukeutunut viuluvirtuoosi Fritz Kreisler teki oman pianoreduktionsa Sibeliuksen viulukonserttoon, jonka kustantamatonta käsikirjoitusta säilytetään Library of Congress' in arkistossa Washington D.C.:ssä. Ei ole tietoa miksi ja milloin Kreisler teki tämän pianoreduktion, mutta todennäköistä on että hän teki sen suoraan Sibeliuksen orkesteripartituurin pohjalta näkemättä Sibeliuksen omaa pianosäestystä konserttoon. Kreislerin versio on huomion arvoinen, sillä erinomaisena pianistina, säveltäjänä ja sovittajana, hän käyttää pianon mahdollisuuksia värikkäästi ja rikkaasti jäljitellessään suuren orkesterin säestävää osuutta. Kreisler on myös tehnyt joitain hyppyjä ensimmäisen osan suurin orkesterivälisoittoihin, jotka ovat erittäin loogisia ja hyvällä maulla, sekä ammattitaidolla toteutettuja. 

 
Fredrik Pacius, (1809-1891), jota voidaan hyvillä syillä pitää Suomen musiikkielämän "isänä" ja perustajana,  sävelsi viulukonserttonsa fis-molli vuonna 1842. Konsertto on säveltäjän ainoa suurimuotoinen sinfoninen teos. Se on yksiosainen, mutta kehittelyyn sisällytetään hitaan osan aineksia. Samaten lopun laajamittainen coda, joka seuraa konserton alun tematiikkaa sisältältävää kertausjaksoa, voidaan pitää virtuoosisena finaalina. Konsertto on tyyliltään varhaisromanttinen ja sitä voidaan verrata Spohr'in, Weber' in ja Felix Mendelsohn' in tyyliin. Soolo-osuus on teknisesti vaativa ja siitä on selvästi huomattavissa säveltäjän vankka osaaminen viulunsoitossa, joka oli hänen oma instrumenttinsa. 
 
 

JANI LEHTONEN, (1975-) on helsinkiläinen viulutaiteilija. Hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulunsoittajana, sekä Filharmoonisen Viihdejousikon primaksena. Vuonna 2014 hänet valittiin Joensuun kaupunginorkesterin ensimmäiseksi konserttimestariksi. Opintonsa Lehtonen on suorittanut Sibelius-Akatemiassa ja Tanskan kuninkaallisessa konservatoriossa. Ensikonserttinsa hän antoi Kööpenhaminassa joulukuussa 2002.

Hän on esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin, Aalborgin- ja Odensen sinfoniaorkesterin, Kaartin soittokunnan, Vantaan viihdeorkesterin ja Joensuun kaupunginorkesterin solistina. Kamarimusiikkitoiminnasta merkittävänä mainittakoon jäsenyys Arkadia-kvartetissa. Kvartetti sai Helsingin Yliopiston myöntämän Pacius-palkinnon vuonna 2010. Vuonna 2007 Jani Lehtonen sai erikoispalkinnon "XI Concorso Violino Cittá di Brescia" - kilpailussa sijoittuen neljän palkinnonsaajan joukkoon.

JANI AARREVAARA on syntynyt vuonna 1976 Kolarissa. Hänen ensimmäiset pianonsoitonopettajansa olivat Petri Rautio ja Piotr Krystosiak (Kemijärven musiikkikoulu). Saavutettuaan kansallista ja pohjoismaista kilpailumenestystä hän jatkoi opintojaan vuonna 1995 Würzburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa, jossa hän suoritti diplomitutkinnon vuonna 1999 prof. Marta Sosinskan ja Konzertdiplom- jatkotutkinnon vuonna 2003 prof. Erich Appelin johdolla. Aarrevaara on osallistunut pianonsoiton mestarikursseille opettajinaan mm. Matti Raekallio, Ludwig Hoffmann ja Detlef Kraus.

Aarrevaara on voittanut korkeakoulun parhaalle ulkomaalaiselle opiskelijalle myönnettävän DAAD-palkinnon vuonna 2001 ja saavuttanut 3. sijan ja Szymanovski- kunniamainninnan kansainvälisessä IBLA Grand Prize -pianokilpailussa Italiassa vuonna 2004. IBLA-säätiö myös kutsui hänet Yhdysvaltoihin kilpailuvoittajien konserttikiertueelle, joka päättyi esiintymiseen Carnegie Hall -konserttitalossa New Yorkissa.

Solististen konserttiensa lisäksi Jani Aarrevaara esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona ja lied-pianistina. Hän soittaa mielellään niin klassis-romanttista repertuaaria kuin aikamme teoksiakin. Aarrevaara on esiintynyt Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi Saksassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa.

Taiteellisen työnsä ohella Jani Aarrevaara toimii pianonsoiton lehtorina Tampereen konservatoriolla.

 


Takaisin

Sitefactory Oy